Kantoorbezoek aan Prakken d’Oliviera

Donderdag 16 januari brengen we met ELSA Amsterdam een bezoek aan advocatenkantoor Prakken d’Oliveira! Dit is een bijzonder kantoor gehuisvest in een mooi pand naast het Tropenmuseum in Amsterdam-Oost, dat werkzaam is op de gebieden internationaal recht, strafrecht en vreemdelingenrecht.                                                                                                                                           Zij staan bekend om hun grote zaken zoals het terughalen van kinderen van Syriëgangers, ‘de moeders van Srebrenica’ en de zaak van Lili en Howick, maar houden zich ook bezig met de ‘klassieke’ zaken. Hierbij hebben ze een focus op de mensenrechten. De advocaten bij dit kantoor staan bekend als experts in hun vakgebied, we zijn dan ook erg blij dat we met een aantal studenten langs mogen komen (https://www.prakkendoliveira.nl/nl/nieuws). 

De 16e worden wij ontvangen door advocaat Lisa-Marie Komp. Zij zal ons die dag vertellen over haar werk als advocaat en dit bijzondere kantoor. Na afloop is er gelegenheid om kennis te maken met de juridische medewerkers. Dit is een mooie manier om op een informele manier kennis te maken met een kantoor, om inzicht te krijgen in hoe het werk van een advocaat er in de praktijk op een dagelijkse basis uitziet en alle vragen die je hebt over het werken als advocaat te kunnen stellen. 

Meld je hier aan voor het bezoek. Er is ruimte voor 20 studenten. Het bezoek is van 16.30 tot ongeveer 18.00 uur.

Afgelopen donderdag bezocht ELSA Amsterdam het kantoor van Prakken d’Oliveira. Dit kantoor is o.a. gespecialiseerd in mensenrechten, internationaal (straf)recht en vreemdelingenrecht. Tijdens dit kantoorbezoek hadden onze leden de gelegenheid om op een informele manier kennis te maken met het kantoor.
Advocate Elles ten Vergert heeft ons ontvangen bij het kantoor. Zij heeft een aantal zaken behandeld waaraan ze heeft gewerkt, waaronder de spraakmakende Shell-rechtszaak in Nigeria.
Daarnaast kregen we een kijkje in het werk van een (mensenrechten)advocaat in het algemeen. Na afloop hebben we nog even lekker geborreld met mevrouw Ten Vergert en haar collega’s.


Amnesty International write for rights Masterclass 2


Maandag 2 december van 17.00 tot 21.00 woont ELSA Amsterdam de masterclass ‘Write for Rights’ van Amnesty International bij. Tijdens deze masterclass zul je inzage krijgen in het werk van een grote internationale organisatie als Amnesty International en wordt het ‘Write for Rights’-evenement in bredere context geplaatst.
In deze masterclass zul je onder andere informatie krijgen over het ‘Write for Rights’-evenement van Amnesty International, waarom het belangrijk is om betrokken jongeren te supporten en tot slot zullen wij zelf aan de slag gaan met het schrijven van brieven en actie ondernemen. Aansluitend op deze masterclass is er een diner geregeld in Sinterklaasstijl. Er is slechts plek voor 15 studenten. Klik hier om je aan te melden. De masterclass zal in het Engels worden gegeven en vindt plaats op de volgende locatie: Amnesty House, Keizersgracht 177 Amsterdam.

Bezoek Hof Amsterdam 29 november

Je komt het in de jurisprudentie vaak genoeg tegen: het gerechtshof, ofwel het hof. Het hof behandelt zaken in hoger beroep. Hoewel we deze instantie vaak tegenkomen binnen onze studie, hebben weinig rechtenstudenten een idee van hoe het er in de praktijk nou eigenlijk aan toe gaat. 

ELSA Amsterdam zal daarom vrijdag 29 november een bezoek brengen aan het gerechtshof Amsterdam. We mogen een strafzaak bijwonen en krijgen vervolgens een rondleiding. Dit bezoek zal van 13.45 tot 15.30 uur duren. Ben jij benieuwd? Meld je dan hier aan. Er is plek voor 20 studenten dus wees snel!

Bits of Freedom lezing 27 november

Zijn social media platforms verplicht jouw gegevens te beschermen? Mag dit recht geschonden worden als de politie dit nodig acht? En hoe ver mogen zij daarbij gaan? 

Woensdag 27 november van 17.00 tot 18.30 uur zal er in lokaal A1.07 te Roeterseiland een lezing plaatsvinden over social media en de bevoegdheden van de politie en de consequenties die dat heeft voor social media gebruikers. Deze lezing zal worden gegeven door Lotte Houwing, beleidsadviseur en onderzoeker bij Bits of Freedom. Bits of Freedom is een beweging die opkomt voor internetvrijheid in Nederland. Ze richten zich in het bijzonder op communicatievrijheid en privacy.

Aanmelden doe je hier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdYtCgqbKZx9o5n_z4Cuqg71N4j4smdO1OZw9VNK84C2A6ZvQ/viewform

Meer weten over Bits of Freedom: https://www.bitsoffreedom.nl/