Inleiding

Als je mensen vraagt naar hun beeld van de studie rechten, denken ze vooral aan grote strafzaken, dikke wetboeken en wellicht andere clichés. Het recht als vakgebied is echter veel breder dan dat. Een onderbelicht rechtsgebied is het notariaat, dat vaak als stoffig en saai wordt gezien, maar juist meer verdient om in de schijnwerpers te staan.

Voor rechtenstudenten, toekomstige professionals of gewoon als nieuwsgierige geest is het belangrijk om te oriënteren op alle mogelijke interessegebieden. Een helder beeld krijgen van wat je uiteindelijk kunt bereiken met je rechtenstudie en welke carrièremogelijkheden bestaan, geeft richting aan je academisch traject.

Om een inkijkje te krijgen in het dagelijks leven van een notarieel rechtenstudent, interviewde ik Mert Dinleyici.

Introductie

Mert Dinleyici (21) is een derdejaars bachelorstudent Notarieel Recht aan de Vrije
Universiteit Amsterdam. Naast zijn academische inzet is hij sportief en vindt hij ontspanning
in het lezen van boeken. Mert, met zijn Turkse roots, zet zich ook in voor meer diversiteit
binnen het notariaat. Hij is afkomstig uit de Haagse achterstandsbuurt Laakkwartier, waar
studeren geen vanzelfsprekendheid is. Met vastberadenheid en passie heeft hij zijn weg naar
het notariële recht gevonden.

Hoe zou jij het Notarieel Recht omschrijven en wat voor soort zaken vallen onder dit rechtsgebied?

Het notariële recht richt zich op het vastleggen en reguleren van belangrijke juridische handelingen en overeenkomsten die grote impact hebben op personen of bedrijven. Je bevindt je vooral in het privaatrecht, met specifieke aandacht voor het ondernemingsrecht, vastgoedrecht en personen- en familierecht. Hierbij kun je denken aan het opmaken van statuten voor ondernemingen, vastgoedtransacties in goede banen leiden en het opstellen van een testament.

Als student Notarieel Recht duik je in de wereld van notariële akten en documenten, waarbij je leert hoe je juridische zekerheid kunt bieden aan betrokken partijen. Veel jongeren onderschatten dit rechtsgebied, omdat het misschien niet zo bekend is, maar het is cruciaal voor het soepel verlopen van persoonlijke en zakelijke transacties. In sommige gevallen is het zelfs wettelijk verplicht dat een notaris wordt ingeschakeld!

Wat heeft jou gemotiveerd om voor het Notarieel Recht te kiezen?

Bij het maken van mijn studiekeuze keek ik vooral naar mijn persoonlijke interesses en waarden. Mijn intrinsieke motivatie is om anderen te kunnen bijstaan op belangrijke momenten in het leven waar mijn input nodig is. Tijdens mijn middelbareschooltijd ontdekte ik mijn interesse in (bedrijfs)economische vakken, en ik wilde deze passie graag combineren met het recht.

De opleiding Notarieel Recht, met zijn kleinschaligheid en specifieke focus, paste daar perfect bij. De verplichte fiscale minor sluit goed aan bij mijn interesse in bedrijfseconomische vraagstukken. Het is een opleiding die je de mogelijkheid geeft om het werkveld in te gaan met een specialisatie in de privaatrechtelijke vakken. Deze factoren hebben mij doen besluiten om mezelf te verdiepen in het notariaat. Het was voor mij toen al duidelijk dat het publiekrecht niet mijn voorkeur had, vandaar dat ik niet voor de studie Rechtsgeleerdheid heb gekozen. Daarom is de keuze voor Notarieel Recht als studierichting ideaal geweest voor mij.

Welke vakken en interesses zijn relevant voor het Notarieel Recht?


Binnen het notariaat draait alles om precisie, zorgvuldigheid en een diepgaand begrip van juridische documentatie. Taal is niet een bijzaak; het vormt de essentie van het notariaat. Het is belangrijk om de Nederlandse taal op professioneel niveau machtig te zijn.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de specifieke vaardigheden die je moet ontwikkelen sterk afhangen van je ambities. Ongeacht je eigen doelen, haal je veel voordeel uit het ontwikkelen van soft skills. Hierbij kun je denken aan vaardigheden zoals presenteren, samenwerken, zelfstandig werken, motiveren en schrijven. En natuurlijk, je moet wel van lezen houden als je rechten studeert – anders zit het niet mee!

Het vermogen om out of the box te denken, heb ik als bijzonder waardevol ervaren tijdens mijn praktijkervaringen. In het notariaat kom je in aanraking met bijzondere situaties, waar cliënten soms worstelen met nieuwe juridische vraagstukken. Vooral bij actuele onderwerpen zoals ESG is creatief denken essentieel om maatwerk te leveren. ESG verwijst naar de criteria die worden gebruikt om de duurzaamheids- en maatschappelijke impact van een bedrijf of belegging te beoordelen.

Welke carrièremogelijkheden zijn er binnen het Notarieel Recht?

Na het afronden van de Bachelor Notarieel Recht, volgt de Master Notarieel Recht, waarin je je kunt specialiseren in specifieke rechtsgebieden, zoals het ondernemingsrecht, vastgoedrecht of familierecht. Na het afstuderen kun je aan de slag gaan als kandidaat-notaris binnen een notariskantoor en een driejarige notariële beroepsopleiding volgen. Je werkt onder begeleiding van een ervaren notaris en je bent betrokken bij het opstellen van notariële akten, het adviseren van cliënten, en het uitvoeren van juridisch onderzoek.

Na ongeveer zes jaar kun je (toegevoegd) notaris worden. Je hebt dan dezelfde wettelijke bevoegdheden als de notaris. Deze titel is een alternatief voor kandidaat-notarissen die wel notaris willen worden, maar geen ondernemer willen zijn. Dit betekent dat de persoon een vaste waarnemer van de notaris is en zelfstandig notariële akten kan passeren en de verantwoordelijkheid heeft voor bepaalde taken binnen het notariskantoor. Het is een stap naar meer zelfstandigheid en leiderschap binnen het notariaat.

Een loopbaan binnen de overheid, bijvoorbeeld bij het Kadaster of als beleidsmedewerker op notarieel gebied behoort ook tot de opties. Verder biedt het bedrijfsleven kansen, zoals juridisch adviseur binnen een bank of vastgoedorganisatie, waarbij de expertise in notariële
zaken van grote waarde kan zijn.

De baankansen in dit vakgebied zijn enorm. Er is een aanzienlijk tekort aan nieuwe notarissen, wat merkbaar is doordat veel stadskantoren de afgelopen jaren geen opvolger van het protocol hebben kunnen vinden. Dit zie je ook terug in de inspanningen van kantoren om notariële studenten aan te trekken en de hoeveelheid vacatures in het hele land. Meer dan vijftig procent van de notarissen is op dit moment ruim boven de 50 jaar oud. Het is daarom nog nooit zo gunstig geweest om te starten binnen het notariaat!

Hoe probeer je jezelf voor te bereiden op je toekomstige carrière?

Naast mijn studie vind ik het een must om praktijkervaring op te doen. Zelf liep ik twee werkstudentschappen bij een stadskantoor in Rotterdam en bij Lexence op de Zuidas. Deze ervaringen bieden een goede kans om te zien hoe de theorie in de praktijk werkt. Daarnaast ben ik lid van VIVA, een studievereniging notarieel rechtstudenten aan de VU, en van Giving Back Students. Via Giving Back heb ik als eerste-generatie-student op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met verschillende organisaties. Deze actieve betrokkenheid helpt me om proactief een netwerk op te bouwen, waar ik tijdens mijn studie en latere carrière profijt van kan hebben.

Zijn er recente zaken of ontwikkelingen binnen het Notarieel Recht die je graag zou willen delen? Wat is bijvoorbeeld de invloed van AI op het notariaat?


Natuurlijk heeft AI ook zijn invloed op het notariaat en hierover zijn verschillende meningen te horen. Sommige professionals zien AI als een waardevolle aanvulling op hun werk, terwijl anderen het als een bedreiging beschouwen voor het beroep van de notaris. Uit onderzoek blijkt dat de kunstmatige intelligentie de notaris niet kan en ook niet mag vervangen.


Mijns inziens is AI-technologie geen alternatief voor de notaris. Ik vind het vooral een verrijking van het vakgebied. Het kan helpen om processen soepeler te laten verlopen, zonder de rol van de notaris volledig over te nemen.

Welk advies geef je mee aan rechtenstudenten die overwegen Notarieel Recht te kiezen?


Ik raad aan om de website van de universiteit te bekijken voor een overzicht van de vakken die je kunt verwachten. Het is ook een goed idee om de open dag bij te wonen en vooral in contact te komen met studenten die al notarieel recht studeren. Dit geeft je een beter beeld van wat de studie werkelijk inhoudt. Daarnaast is het handig om je goed in te lezen door de studiegids door te nemen. Het is belangrijk dat je voelt dat dit vakgebied bij je past en je het leuk vindt wat we doen.

Een ander advies dat ik wil meegeven, is het actief opbouwen van een netwerk. Probeer contact te leggen met zowel medestudenten als professionals in het notariaat. Het delen van ervaringen en inzichten kan enorm waardevol zijn, zowel tijdens je studie als in je toekomstige carrière. Vergeet niet dat je ook de mogelijkheid hebt om over te stappen naar Notarieel Recht na het behalen van je propedeuse Rechtsgeleerdheid, aangezien het propedeusejaar voor beide opleidingen hetzelfde is!

In dit interview hebben we een fascinerend inkijkje gekregen in de wereld van het notarieel recht via de ervaringen van Mert Dinleyici. Het notariaat speelt een essentiële rol in zowel persoonlijke als zakelijke aangelegenheden. Een notaris zullen we ongetwijfeld in ons privéleven of op zakelijk niveau nodig hebben. We hopen dat dit interview (aspirant-) rechtenstudenten aanmoedigt zich te verdiepen in dit boeiende vakgebied!

Comments are closed

nl_NLDutch